Grigore Vieru – lacrima noastră de dor


Cu dulce grai nepătimit,

O lacrimă a înflorit

De dor…

vieru blog

Sub constelația dorului și a nemuririi, pe data de 11 februarie a avut loc serata literar-artistică „Poezia lui Grigore Vieru – zâmbetul înălțării spre omenesc” dedicată lui Grigore Vieru, moderată de Lidia Grosu, poetă, cercetătoare. Alături ne-au fost și scriitoarea Ana Onica, Eugenia Bogatu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filozofie a USM și poeta Svetlana Grigoriev. Toate gândurile și dorurile lor au fost împărtășite cu Grupa de Carabinieri 1001, în frunte cu locotenentul Ion Donici.

Serata a început cu o introducere în creația viereană de către Lidia Grosu, în care mama, natura, istoria, patria, limba au fost elementele poetice revalorificate prin prisma versurilor marelui poet. Firul a fost preluat de Eugenia Bogatu, care a desfășurat prin viziunea sa filosofică dimensiunile vieții și morții în viața lui Vieru și cum acestea s-au transfigurat artistic în poezie. Ana Onica și-a ancorat gândurile în poezia pentru copii a poetului, unde a explorat dragostea pentru mamă, transmisă cu o deosebită duioșie și delicatețe prin fiecare cuvânt. Gânduri despre creația lui Grigore Vieru a adus și Svetlana Grigoriev, care a venit și cu o dedicație în versuri pentru cel care a însuflețit serata prin tot ceea ce a fost în timpul vieții sale.

Jpeg

Atmosfera lirică a fost întreținută de recitaluri de poezie, prin care memoria marelui nostru poet s-a reliefat pe tot parcursul evenimentului.

Grigore Vieru rămâne a fi viu, printre noi, prin opera sa care reușește de fiecare dată să ne atingă strunele sufletului. Citiți-l, căci prin poezia lui ajungem mai aproape de rădăcinile noastre, mai aproape de dragoste și de adevărurile veșnice ce ne călăuzesc viața!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s