Poetul care a cuprins în veșnicie Natura, Mama, Limba în cuvinte


     Grigore Vieru este unul din poeții care au reușit cu multă măiestrie să surprindă sufletul naturii și al patriotismului în versurile sale de un lirism înduioșător. Vibrațiile simbolurilor pe care le-a explorat pe larg – mama, natura, limba, patria – s-au împletit cu grijă în poezia pentru copii, topindu-se într-un limbaj accesibil, dar profund, transmis prin imagini și asocieri inspirate de la cei mici.

     Cu ocazia zilei de naștere a marelui nostru poet, echipa bibliotecii „Liviu Rebreanu” a selectat o colecție de cărți de poezii pentru copii, pe care vi le recomandăm cu mare drag.

Jpeg

Vieru, Grigore. Cartea ghioceilor / Grigore Vieru. – Chișinău: Prometeu, 1996. – 56 p.

    „Cartea ghioceilor” merge mână în mână cu picii, cărora, prin poezie, le sunt explicate fenomenele naturale. Versurile de o gingășie deosebită se potrivesc chiar și celor mai mici exploratori ai naturii.

Vieru, Grigore. Cântec de iubire / Grigore Vieru. – Chișinău: Prut, 2015. – 284 p.

    Iubirea este primul limbaj al copiilor, de aceea poezia și cântecul de iubire sunt receptate foarte ușor de copii. Cartea conține nu doar poezii pentru copii, dar și pentru adolescenți și adulți – toate având ca fundament indispensabilul sentiment al dragostei.

Vieru, Grigore. Ceasul / Grigore Vieru. – Chișinău: Cartier Codobelc, 2015. – 24 p.

    O abordare mai pragmatică de cunoaștere este selecția de poezii din drăguța cărțulie „Ceasul”, ediție a editurii Cartier Codobelc. Prin ea, copilul are ocazia să exploreze ambianța în care trăiește zi de zi, cu toate obiectele și emoțiile pe care le presupune aceasta.

Vieru, Grigore. Curățirea fîntînii / Grigore Vieru. – Galați: Porto – Franco, 1994. – 152 p.

    Elementul fântânii duce incontestabil cu gândul la rădăcinile noastre, la sentimentul patriotic pe care Grigore Vieru nu a încetat nici o clipă să-l susțină în poezia sa. Versurile cultivă patriotismul, dragostea de limbă și țară încă de la vârste fragede, iar această carte este una deosebită în acest context.

Vieru, Grigore. Curcubeul / Grigore Vieru. – Chișinău: Litera Mică, 2014. – 32 p.

    O altă carte care îmbină frumos iubirea de țară, de neam, de limbă. Este interesant cum această culegere se orientează pe descoperirea și valorificarea naturii specifice meleagurilor noastre.

Vieru, Grigore. Frumoasă-i limba noastră / Grigore Vieru. – Chișinău: Museum, 1996. – 12 p.

     Broșura de poezii despre limba maternă este foarte utilă părinților cu copii care nu au răbdare să citească mult. Desenele mari și conținutul redus nu reduc, ci dimpotrivă, amplifică farmecul lecturii.

Vieru, Grigore. Ghicitoare fără sfârșit / Grigore Vieru. – Chișinău: Prut Internațional, 2005. – 228 p.

    Volumul „Ghicitoare fără sfârșit” cuprinde laolaltă poezii despre mamă, despre dragoste, poezii care sunt destinate atât copiilor, cât și celor adulți.

Vieru, Grigore. Mama / Grigore Vieru. – Chișinău: Cartier Codobelc, 2015. – 32 p.

    Cele mai expresive și emoționante poezii despre mamă au fost adunate în volumul „Mama”, din colecția Codobelc a editurii Cartier. Selecția de versuri este exhaustivă și completă, oferind poezii din toate perioadele de creație a poetului.

Vieru, Grigore. Soare, soare, domn frumos / Grigore Vieru. – Chișinău: Prut Internațional, 2008. 32 p.

    O poezie însorită și senină puteți găsi și în această broșură, care cuprinde câteva poezii despre fenomenele naturale, cu explicații pe înțelesul copiilor.

Vieru, Grigore. Spune-i soarelui o poezie / Grigore Vieru. – Chișinău: Literatura Artistică, 1989. – 32 p.

    Poezia educativă ocupă un loc aparte în creația pentru copii a lui Grigore Vieru. În această cărțulie simpatică sunt incluse câteva poezii, care prin modul lor de aranjare devin integre și plăcute la lecturare.

Vieru, Grigore. Pâine cu rouă / Grigore Vieru. – Chișinău: Agora, 2009. – 32 p.

    O carte subțire, dar plină de înțeles prin textele incluse. Dacă vreți să învățați copilul cum să prețuiască și să valorifice tot ceea ce îl înconjoară, atunci aceasta este alegerea potrivită.

Vieru, Grigore. Toporul cu coadă de păun / Grigore Vieru. – Chișinău: Cartier Codobelc, 2015. – 24 p.

    Colecția de cărți pentru copii Codobelc de la editura Cartier nu încetează să exploreze poezia pentru copii a lui Grigore Vieru. De această dată, cartea „Toporul cu coadă de păun” vine cu o viziune mai amplă, explorând partea educativă și frumusețea naturii printr-o selecție îngrijită și plină de învățăminte pe înțelesul picilor.

     Vă așteptăm cu multă căldură la biblioteca noastră pentru a răsfoi și a gusta din plin farmecul lecturii prin prisma poeziei lui Grigore Vieru!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s