Dragobete, cântec de iubire


dragobeteDragostea este sentimentul care mișcă lumea spre noi orizonturi, este cea care ne-a asigurat continuitatea în timp, atât în sensul comunitar, cât și în sensul literar și artistic. Și pentru că iubirea este un mister, iar omul și-a dorit mereu să exploreze și să interpreteze ceea ce nu a înțeles până la sfârșit, popoarele lumii au născocit legende și mituri care să le ofere o explicație validă despre ce este dragostea și cum se manifestă. Strămoșii noștri daci au creat mitul lui Dragobete, un tânăr frumos, care cucerea inimile fragede ale fetelor. Acest mit, care ne reprezintă atât de bine ca popor, a fundamentat sărbătoarea Dragobetelui de astăzi, pe care o marcăm anual pe data de 24 februarie.

Această ocazie biblioteca „Liviu Rebreanu” a celebrat-o printr-un eveniment frumos „Prin tine, Dragobete, sunt român!”, moderat de Lidia Grosu, la care au participat în calitate de invitate doamna Sabina Cojocaru, poetă, traducătoare, profesoară de limba română și doamna Tatiana Scripa, psiholog, poetă, lector universitar. Oaspeți au fost trupa de carabinieri de la Unitatea Militară 1001, alături de comandantul lor, căpitanul Denis Blanari.

28277315_760667650805946_8544857913550818715_nActivitatea a început cu o sinteză a mitului, obiceiurilor, tradițiilor și credințelor de Dragobete de către Lidia Grosu. La intersecție de anotimpuri, această sărbătoare vine să unească în perechi oamenii și păsările prin dragoste și armonia naturii. Tot în acest timp, se culegeau primele flori din păduri, ritual în care se implicau băieții și fetele de măritat, cuprinși de primii fiori ai iubirii.

Sabina Cojocaru a preluat firul și l-a ramificat, abordând diferitele tipuri de dragoste, triunghiul dragostei explicat dintr-un punct de vedere psihologic, reconstruirea iubirii și nevoia de afecțiune, dragostea-mister în literatură și artă. Gândurile au culminat cu recitarea unui poem de dragoste, în care au fost concentrate sentimente profunde și complexe.

O altă fațetă a iubirii a fost adusă în discuție de către Tatiana Scripa, care a inițiat un dialog cu cei prezenți despre sentimente ca temelie a familiei, ca suport psihologic și punct de echilibru pentru nașterea și menținerea unei relații armonioase. Atașamentul se formează încă în copilărie, însă maturitatea afectivă începe să fie conștientizată abia pe la vârsta de 17-18 ani, iar de acolo începe să se construiască relațiile de dragoste în sensul profund. Testul de atingere pe care l-a propus a demonstrat încă o dată puterea energiei afective care se transmite atunci când intrăm în contact unii cu alții. Poemele dumneaei au sintetizat artistic toată dragostea de care este capabil un om – fiorii atingerii, dragostea de mamă etc.

Evenimentul s-a terminat pe o notă meditativă, cu un cântec la chitară interpretat de către Ana Onea şi Loredana Obreja, eleve la Liceul Teoretic „George Călinescu”. Fiecare dintre cei prezenți au avut loc pentru a-și auzi și a-și conștientiza propriile gânduri și atitudini față de cel mai puternic sentiment – dragostea, care în  spațiul nostru culminează prin sărbătoarea Dragobetelui.

Iubiți și prin iubire vă veți înălța!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s