Destine feminine în cărțile Anei Onică


UntitledOamenii au puteri nebănuite, însă când e vorba de femeie, intensitatea acestor puteri, pregnant emoționale, pot atinge culmi înalte, cathartice. Deși pare firavă și vulnerabilă, femeia este capabilă să treacă și peste cele mai neimaginabile momente din viață, fără să fie conștientă de câtă forță are. Anume aceste lucruri au servit dintotdeauna ca sursă de inspirație pentru scriitorii care au abordat femeia în operele lor, iar Ana Onică pare să fi transpus aceste idei cu multă iscusință și priză la public.

Pe Ana Onică ați tot văzut-o și auzit-o în biblioteca noastră, fapt pentru care am considerat oportun să-i dedicăm o întâlnire de creație, în care cititorii să aibă ocazia să o cunoască mai bine. Activitatea a fost moderată de poeta și cercetătoarea Lidia Grosu, iar în calitate de invitați, i-am avut pe Sabina Cojocaru, poetă, traducătoare și profesoară de limba română, elevi de l Liceul Seral nr.2, precum și studenți și ostași de la Unitatea Militară 1001. Având o deosebită sensibilitate pentru frumos, scriitoarea a venit însoțită de nepoțelele ei, Bianca și Iana, care au creat o atmosferă foarte plăcută, susținând-o pe bunica lor, dar și în compania soțului, Vasile Onică.

După o succintă introducere despre romanele Anei Onică, prin intermediul căreia s-a conturat chipul și destinul femeii preluat în firele narative, a urmat o recenzie a uneia dintre cele mai recente cărți, pe care a prezentat-o Sabina Cojocaru. A urmat un dialog deschis și productiv cu cei care au făcut cunoștință îndeaproape cu textele romancierei, prin care s-a creat o punte spre noi interpretări și descoperiri, s-au lărgit viziuni și orizonturi de înțelegere. Recitalurile de poezie, teatru și cântec au oferit o notă dinamică, revigorantă și relaxantă anturajului, care a devenit atât de intim la un moment dat, încât ne-am trezit cu un public recitând poezii din creația proprie.

28947166_999798390176199_3368855251902719067_oÎntâlnirea a avut rezonanță interioară pentru toți cei prezenți, cu siguranță. Tot o certitudine rămâne și faptul că Ana Onică va fi unul dintre oaspeții așteptați cu mult drag la biblioteca noastră, mai cu seamă de cititori! Vorba ceea – la cât mai multe întâlniri, dragă doamnă!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s