Nichita Stănescu – pagină literară nemuritoare


29597769_774911612714883_5311134552009614151_n   „Zilele Nichita Stănescu”, proiect aflat la cea de-a doua ediție, i-a adunat pe cei mai pasionați de poezia acestui inconfundabil poet român. Sala Bibliotecii „Liviu Rebreanu” devenise neîncăpătoare pentru elevii de la Liceul „George Călinescu”, – dornici de a se pronunța, de a recita, de a-și exprima emoțiile, comemorându-l pe poetul „Necuvintelor”. Rămas cu semnificativul calificativ „înger blond ”, Nichita Stănescu, prin toată creația sa imprimă esență literaturii române de azi și de mâine. Elevii au demonstrat o cunoaştere profundă a poeziei plină de înţelesuri printre subînţelesuri, limbajul metaforei fiind cel în care Nichita Stănescu îşi exprima atitudinea faţă de regim, revolta împotriva nedreptăţii, iubirea pentru frumos, libertatea gândirii sale infinite. Ei s-au pătruns de detalii pe marginea biografiei poetului, relatând despre copilul, elevul, adolescentul, maturul şi mereu îndrăgostitul de „Necuvinte” – gânduri nerostite ce urmau să se aştearnă cărţi şi iubire  – toate concentrând la maximum date valoroase despre  poet.

   Analizând poezia lui Nichita Stănescu, Lidia Grosu, poetă, co-moderatoare a acestui eveniment, a menţionat următoarele: „Zborul său poetic în metafizic, inedit de bogat, este marcat de reflecţiile sale lirice printr-un limbaj ambguu, expresii ermetice, dar cu referinţă la timpurile de aur ale gândirii predecesorilor antici, şi nu numai! dar şi prosperării acesteia în cuvânt. Propriul univers devine de fapt unul dezirabil al celor mulţi care îi interpretau metafora subtilă. Or, aceasta era o armă de apărare a poetului („Am pus mâna pe condei ca pe o puşcă”), respingând ceea ce era declarativ, întemeiat pe nişte dogme, ceea ce nu mai era viabil ca formă a artei, scrisul, în opinia poetului  obligând la o asumare a responsabilităţii: „Să punem şapte coroane nu pe capul poetului, ci pe verbul versului”.

   Coordonatoarea proiectului Cristina Godea, profesoară de limba și literatura română la Liceul „George Călinescu”, ne-a mărturisit că este încântată de poezia lui Nichita Stănescu și că dorește să atragă cât mai mulți cititori, în mare parte tânăra generaţie, întru a valorificia la justa valoare POEZIA care poartă un singur titlu sugestiv pentru toate timpurile – NEMURIREA…

   Amintim aici, că poetul s-a stins  la o vârstă fragedă – avea doar 50 de ani – şi ar fi împlinit, la 31 martie, 75 de ani.

29793255_774911689381542_7044750383913762761_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s