Bucurii de păpădii. Sofia Păpădia și povestea ei inițiatică


Bucurii de păpădiiSoarele ne scaldă în lumina razelor sale, aerul cald ne răsfață fețele și gândurile, iar vântul care adie ușor parcă ne îmbie la lectură. O lectură ușoară, o poveste care să ne învăluie prin seninătate, curaj, aventură, dar și printr-un farmec copilăresc. Vreți o asemenea carte? Atunci vă recomandăm „Sofia Păpădia”, din colecția „Povești pentru Dănuț”, autoare Stela Popa.

IMAG2859Pe cât de plină de candoare, pe atât de curajoasă este eroina acestei povești – Sofia, sora cea mică a Soarelui, este o fată blondă, pe care toată lumea o iubește. Din respect pentru surorile sale mai mari, aceasta nu vrea să se căsătorească, iar căutarea mirilor pentru surori aduce cu sine răpirea Sofiei de către un necunoscut.

Autoarea descrie foarte delicat, printr-un limbaj ludic și accesibil copiilor, diverse tablouri în care se desfășoară povestea. Detaliile creează un anturaj feeric, cu elemente de basm popular, iar personajele sunt înzestrate cu diverse calități extra-umane, chiar magice. Cu toate acestea, se simte amprenta personalizată a scriitoarei, care, cunoscând dezvoltarea psihologică a copilului, inserează o mulțime de personaje pozitive, care o înconjoară pe eroina principală și o ajută la nevoie.

Deznodământul este cel care duce cu gândul la legendele lumii, explicând fenomene și răspunzând la întrebări precum: de ce floarea de păpădie este galbenă?, de ce după un timp, aceasta devine albă și pufoasă?, de ce păpădia este o floare pe care lumea o folosește ca medicament?, cum și de ce se răspândesc semințele de păpădie? etc.

Povestea „Sofia Păpădia” a Stelei Popa este un exemplu de povești care vor captiva copiii, care vor promova valorile neamului și vor răspândi binele precum vântul răspândește semințele de păpădie. Primăvara vă invităm la lectură!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s