„Vipera sugrumată” – 70 ani de la publicare


La publicarea sa, în 1948, Vipera sugrumată a produs un scandal în Franţa. Un scriitor total necunoscut la acea vreme are curajul să atace o temă aproape sacră – imaginea mamei. Astăzi romanul face parte din bibliografia şcolară a elevilor francezi.

Hervé Bazin susţine că romanul are, în mare parte, un caracter autobiografic. Vipera sugrumată reprezintă o critică acidă a societăţii burgheze rurale de la începutul secolului XX; Bazin înfăţişează o familie în care ipocrizia şi respectarea ritualurilor catolice sunt mult mai importante decât dragostea şi compasiunea.
Romanul se deschide cu o amintire din copilăria lui Jean Rezeau, care prinde o viperă în grădina bunicilor şi o sugrumă, ucigând-o. La moartea bunicii, părinţii tânărului Jean se întorc din China, unde tatăl său era profesor de drept. Jean şi fratele său au descoperit că mama lor e o adevărată scorpie, care îşi detestă viaţa, şi îşi urăşte copiii. Ea impune un regim draconic, îi jigneşte şi adeseori îi loveşte cu multă cruzime. Tatăl e un bărbat slab care se supune soţiei sale, preferă să nu intervină, şi-şi petrece timpul retras, studiind insectele. Mama foloseşte orice prilej pentru a se purta cu cruzime, în special cu Jean, şi totul se transformă într-un război domestic de durată. Scenă teribilă, de neuitat, neîntâlnită în vreun alt roman, este cea în care băeţii fac o horă şi odă a bucuriei frenetice când află că mama lor este grav bolnavă. Finalul aduce o rezolvare surprinzătoare şi care merită descoperită prin lectură.
Vipera sugrumată, chiar dacă nu este ceea ce numim noi o capodoperă, este o lectură interesantă, care lasă loc pentru cugetări de valoare. 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s