Sub semnul cultivării valorilor în tinerele generații [Ziua Ușilor Deschise]


42045075_888062474733129_8012492959360483328_n

Întâmpinăm oaspeții bibliotecii

Ziua Ușilor Deschise este o ocazie frumoasă de a aduna copii și tineri, pentru a le prezenta pe larg toate oportunitățile pe care le propune biblioteca. De aici și până la integrarea unui specific de cultivare a valorilor și a cunoștințelor a fost un singur pas – intenția. Echipa bibliotecii „Liviu Rebreanu” a conlucrat astfel, încât o prezentare simplă să devină una de interes și utilitate, individualizate după specificul fiecărui grup care ne-a călcat pragul.

Astfel, fiecare vizită a avut câte un generic, însoțit de o activitate conform acestuia. Primul grup – clasa I-a „D”, Liceul Teoretic „George Călinescu”, alături de învățătoarea  Ala Puiu, au fost ghidați de colega noastră Valentina Țîra. Ce pot găsi la bibliotecă? Ce servicii avem și pentru care interese? Care este cea mai mică și cea mai mare carte din biblioteca noastră? Acestea, dar și multe alte curiozități despre cărți și evoluția lor au constituit subiectul care a stârnit o mare curiozitate printre micii noștri vizitatori.

I-au urmat colegii de liceu, clasa I-a „B”, împreună cu învățătoarea lor Liliana Gîtlan și câțiva părinți, interesați și ei de activitatea din bibliotecă, care au urmărit atent informațiile relatate de Lina Iftodi. Tematica acestei vizite a vizat poezia și ghidușiile copilăriei, fiind mai pe larg discutate cu draga noastră poetă Lidia Grosu, care a împărțit poezii și cărți (volumul „La ora soarelui răsare”) cu fiecare copil. Plini de entuziasm, cei mici au tot povestit cu poeta câte în lună și în stele, iar noi, dintr-o parte, nu ne-am săturat să-i privim cu drag!

Al treilea colectiv a fost preluat de Angela Zelinschi, cea care i-a întâmpinat pe elevii din clasa a III-a „C”, de la același liceu, însoțiți de învățătoarea lor Valentina Zglavoci. Subiectul acestui grup s-a axat pe siguranța vieții de astăzi, iar colega noastră, i-a călăuzit cu atenție și căldură pe copii în lumea cărții „În ospeție la ursulețul Marmi”. Lumea Ursulețului Marmi este una prietenoasă pentru copii, în ea cei mici învață, prin povești terapeutice, cum să aibă grijă de viața, sănătatea și securitatea lor – ce noțiuni complicate! – dar explicate accesibil. A urmat lecția publică „Siguranța on-line”, formator Nicoleta Muntean, psiholog de la Centrul de sănătate pentru tineri „Neovita”. Securitatea în mediul virtual începe de la cei mai mici utilizatori. Ne asumăm cu toții ca tinerii să învețe să navigheze sigur pe valurile tumultuoase ale internetului.

Ultimii noștri vizitatori au fost carabinierii de la Unitatea Militară 1001, iar subiectul pregătit pentru ei a atins trei valori fundamentale pentru activitatea lor – demnitatea, onoarea și dragostea. Tema a fost preluată organic de poeta Lidia Grosu, care i-a îmbărbătat cu poeziile despre carabinieri și cu prezentarea cărții sale „Torida, prin friguri, neliniștea”. Atunci când avem în vizită tineri, îi îndemnăm la lectură, la emoție și la cultură, iar alături de poeta Lidia Grosu, această misiune ne reușește de fiecare dată cu succes!

This slideshow requires JavaScript.

Ziua Ușilor Deschise la biblioteca „Liviu Rebreanu” nu a trecut în zadar. Fiecare participant a ieșit mai bogat cu informații, cultură și valori umane, care sperăm să înflorească și să dea roade frumoase într-un viitor luminos!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s