Hora Științei Hasdeu, campanie de comunicare a științei, ediția a IV, 2019


exp optica

     Hora Științei este ocazia de a explora diverse fenomene științifice, care se întâmplă zilnic și pe care de multe ori nu le înțelegem sau nici nu le observăm. Totuși, atunci când ne adresăm întrebări și începem să explicăm, știința devine atractivă și distractivă.

      Pe parcursul săptămânii în care s-a desfășurat Hora Științei, echipa bibliotecii „Liviu Rebreanu” a realizat o serie de activități și evenimente prin care copiii (și adulții deopotrivă) au avut prilejul să descopere diferite segmente științifice din mai multe domenii.

 Expoziții de carte. Expozițiile de carte, organizate cu decor atrăgător, stimulează lectura, de aceea ele reprezintă o metodă frecventă prin care invităm cititorii la cunoaștere. Expozițiile au inclus atât cărți științifice, cât și science-fiction, ceea ce a intrigat publicul și mai mult. Astfel, am avut următoarele expoziții: „Destinul din stele”, „Invenții optice”, „Ungherașul Decelușilor”, „Un pas spre copilul tău”, „Păsări sedentare din Republica Moldova”.

 

     Ateliere de experimente. Ateliere de experimente au inclus jocuri și simulări, iar prin aceste două forme de învățare, la care am adăugat explicațiile de rigoare, am asigurat înțelegerea diverselor fenomene chimice, fizice, biologice. Experimentele au continuat seria de ateliere științifice ghidate cu genericul „Laboratorul Dariei”. Temele atelierelor au fost: „Jocul de-a știința”, „Botanica – știința plantelor” (atelier de grădinărit), „Urme de ojă pe apă”. Tot în această secțiune se include și atelierul de birdwatching, cu ornitologul Silvia Ursul.

experimente

      Evenimente. Tot în cadrul campaniei Hora Științei au fost realizate evenimente pentru copii, care i-au implicat activ în cunoaștere și observare. Aici menționăm teatrul de umbre, în care s-au abordat curiozități și s-a dramatizat fabula „Câinele”, testându-se, de asemenea, diverse metode de a crea umbre. Am încheiat campania de comunicare a știinţei cu lecţia publică pe tema: „Păsările sedentare şi alimentaţia lor în timpul iernii, invitat Silvia Ursul, ornitolog, vicepreşedinte al Societăţii Pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii, unde au participat elevii clasei a V-a de la Liceul Teoretic „George Călinescu, profesor Adrian Gorincioi.

Lectie Pasari

       Video. Pentru promovarea științei și on-line, nu doar off-line, au fost realizate o serie de filmulețe, care au surprins momente din campanie, au promovat cărți și au invitat utilizatorii din mediul virtual să participe la Hora Științei. Subiectele de video au fost: „Campania Hora Științei”, „Teatru de umbre”, „Iulia Hasdeu – aniversare”, „Lecție publică despre păsările sedentare de pe la noi”, „Birdwatching (cu Silvia Ursul)”, „Prezentarea cărții Teorii Științifice în 30 de secunde”.

experimente4

       Impactul, atât off-line, cât și online a fost, ca deobicei, unul major, fiind în mare parte exprimat prin feedback direct (impresii, mulțumiri), comentarii, distribuiri și like-uri la postări și pe pagină din partea copiilor și a părinților.

      În concluzie, putem afirma că spiritul de cunoaștere și entuziasmul copiilor și al adulților pentru evenimentele din campania Hora Științei au fost la nivel înalt, ceea ce demonstrează că activitățile au atins scopul de facilitare și popularizare a științei în rândul generațiilor tinere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s