Un drum spre casă în siguranță


     Oricine își dorește să trăiască într-o societate armonioasă, în care fiecare om este responsabil, amabil și cu un puternic simț civic. Ne dorim copii care să se dezvolte într-un mediu sigur, fără pericole pentru integritatea lor fizică și psihică. Dar cât de real este acest lucru? Este oare doar o utopie sau totuși e posibil să ajungem la acest progres? Ce putem face pentru a evolua într-o societate sigură?

    Răspunsul este unul – prin implicare activă în educarea generațiilor tinere. În acest scop, CNPAC în colaborare cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, au lansat un program pentru siguranța copiilor, susținut de OAK Foundation Secure Child Center. Programul presupune sesiuni de joc cu specific social, petrecute în cadrul bibliotecilor și instituțiilor școlare, destinate școlarilor cu vârste cuprinse între 6-12 ani.

Începând cu anul 2020, Biblioteca „Liviu Rebreanu” a dat start programului educațional, cu denumirea „În drum spre casă” (care coincide cu denumirea jocului), cu scopul de a dezvolta și cultiva deprinderi comportamentale pentru depășirea situațiilor de risc, care se pot întâmpla în diverse medii sociale, urmărind un șir de obiective pentru stimularea gândirii. În cadrul acestuia, au fost organizate două grupuri de elevi de clasa a doua de la Liceul Teoretic „George Călinescu” – cercul interior și cercul exterior – cărora facilitatorul le-a explicat regulile de desfășurare a jocului. În aceste circumstanțe, au fost discutate lucruri precum cine sunt persoanele de încredere la care pot apela în caz de pericol, copiii au avut posibilitatea să-și exprime propriile idei și trăiri emoționale.

    Regulile jocului se axează pe încurajarea copiilor să se simtă liber, fără să fie criticați sau luați în râs pentru răspunsurile lor, ceea ce îi determină să-și deschidă mintea pentru cunoaștere. În acest proces sunt ghidați de formator, care moderează jocul și asigură integritatea informației prin schimbul de păreri și completări la necesitate, oferind teren de discuții prin prezentarea unor situații adecvate vârstei și circumstanțelor firești prin care trec copiii (acestea pot fi diferite în funcție de mediul rural/urban, zona în care locuiesc, vârstă, nivel social etc.). Subiectele sunt orientate spre o gamă largă de categorii de riscuri: alcoolul, drogurile, fumatul, delicvența juvenilă, abuzurile psiho-emoționale și sexuale, activitatea virtuală, violența, iar la acestea sunt oferite soluții viabile, unde pot găsi ajutor și cum procedează în cazul unui abuz din categoriile enumerate anterior.

     Facilitatorii dispun de un ghid, prin care le sunt descrise succint soluțiile viabile și modalități de orientare spre ele, dezvoltate și adaptate de către psihologi din societatea CNPAC, pentru a fi cât mai accesibile ca limbaj pentru publicul larg.

     În contextul în care încă suntem în colaps informațional sau ne este incomod să abordăm anumite subiecte cu copiii, programul vine să acopere aceste neajunsuri și să ofere oportunitatea de a redresa nivelul social la care suntem acum.

     În perioada reparației din bibliotecă, am desfășurat programul în formă adaptată, în parteneriat cu instituțiile școlare din sector. După redeschidere, urmează să sistematizăm jocul săptămânal ca program integrat în activitățile bibliotecii noastre. Vă invităm să vă implicați și voi în această inițiativă în cadrul bibliotecii „Liviu Rebreanu”!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s