Ecoul războiului în Bătălia cărților


Sursa coperta: elefant.md

În fiecare an, pentru concursul Bătălia Cărților sunt selectate cele mai valoroase și interesante romane, care ne fascinează prin tematică, galeria de personaje și liniile de subiect.
Fata cu palton albastru, scris de Monica Hesse, este un nou roman ce continuă lista cărților cu subiect de război. Al Doilea Război Mondial este cunoscut în istorie ca cel mai mare genocid al evreilor din Europa. Autoarea romanului nu în zadar a ales acest subiect, pentru că până în prezent mii de istorii rămân îngropate în trecut și date uitării. Șase milioane de evrei exterminați, șase milioane de istorii și vieți spulberate. Evenimentele istorice, locurile și întîmplările menționate în roman sunt întâmplări reale din Olanda, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Monica Hesse mărturisea: „Sunt de profesie jurnalistă și am crezut întotdeauna că poveștile adevărate ale oamenilor sunt mai mișcătoare, mai interesante și mai răscolitoare decât orice aș putea născoci în ficțiune.”

În anul 1940, Olanda a fost invadată de fasciști și mii de ostași olandezi au fost uciși în
bătălia de apărare. Ocupanții germani au implementat o serie de restricții de o severitate crescândă asupra populației evreiești. În Holocaust au murit circa o sută de mii de evrei olandezi – aproape trei pătrimi din populația iudaică a țării. Rezistența s-a organizat foarte lent, pentru că cetățenii nu aveau infrastuctura sau știința necesară pentru a crea rețele ilegale și rata de colaborare cu dușmanul a fost înaltă. Consiliul evreiesc, format din liderii comunității, a crezut la început că rolul lor este de a face legătura între naziști si evreii olandezi. Dar în loc de acest lucru, ei au ușurat în mod nechibzuit urmărirea, persecutarea și deportarea evreilor pentru a fi uciși.

Totuși, în țară s-au întâmplat și adevărate acte de eroism. Ollie, Judith și prietenii lor reprezintă o varietate de forme de rezistență împotriva naziștilor. Faptele lor se bazează pe acțiunile Grupului Studențesc Amsterdam, o organizație a studenților care se ocupa cu salvarea copiilor de evrei. Se estimează că aproximativ șase sute de copii au fost scoși pe furiș din creșa de peste drum și repartizați în familiile olandezilor.
Hanneke Bekker, personajul principal al romanului, este o adolescentă pe care războiul a maturizat-o prea repede. Ea își pierde iubitul în război, și cu el toate visurile, idealurile și ambițiile. Dar totul se schimbă când doamna Janssen o roagă să găsească o adolescentă evreică, care a dispărut fără urmă din cămăruța unde bătrâna o ascundea.

Obsedată de căutarea lui Mirjam, ea este atrasă de mistere și decoperiri uimitoare, care o conduc în interiorul Rezistenței. Hanneke vede cruzimea pe care naziștii o arătau față de evrei și decide să se implice în această luptă. Dincolo de povestea despre căutarea lui Mirjam, descoperim o poveste despre prietenie, curaj și dragoste. Este prezentă și fața cealaltă a războiului, aceea în care oameni simpli, dar ambițioși își riscă viețile pentru a ajuta și a salva evreii .Descoperim o poveste despre sacrificii,riscuri și omenie.

Războiul schimbă oamenii, dar noi alegem să fim eroi sau ticăloși!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s